Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 2068

Dodano:

Odsłon: 5909

Pyszne ciasto które zawsze się udaje ;)

Składniki

  • 200 g masła, schłodzonego
  • 5 żółtek, z dużych jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto.
    Zagniecione ciasto dzielimy na 3 równe części (u mnie jedna z części - ta, która idzie jako spód ciasta jest odrobinę większa od pozostałych),Uformować 3 kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na 60 minut.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, powoli - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
    .Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na dno formy.
    Na ciasto nakładamy grubą warstwę dżemu porzeczkowego Na to ścieramy drugą część ciasta i delikatnie wykładamy na nie masę bezową.. Na wierzch śćieramy ostatnią część ciasta.
    Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
    SMACZNEGO!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 31 sierpnia 2019 Uwielbiam, to jedno z moich ulubionych ciast :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń