Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam... sama nie pamiętam nawet od kogo. Ciasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i galaretki. Jest w sam raz.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4181
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6564
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13597
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5390
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4181
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6564
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13597
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5390
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35cm i piec w 180 stopniach ok. 20-25 min. Ostudzić.
Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier rozpuści, wlać mieszankę budyniową. Mieszać do powstania gęstego budyniu (w zasadzie bliżej mu będzie do kiślu). Ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puch, dodawać stopniowo wystudzony budyń i dokładnie razem zmiksować.
Cytrynowa pianka: Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietanki i dokładnie połączyć. Do masy wsypać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
Na biszkopt wyłożyć krem cytrynowy. Na kremie poukładać herbatniki a na nie wyłożyć piankę cytrynową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)