Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami

Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4693

Dodano:

Odsłon: 19592

Przepis dostałam... sama nie pamiętam nawet od kogo. Ciasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i galaretki. Jest w sam raz.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody
  • Krem cytrynowy:
  • 3 cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • Cytrynowa pianka:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • ok. 150 g herbatników
  • 1 puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35cm i piec w 180 stopniach ok. 20-25 min. Ostudzić.

  2. Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier rozpuści, wlać mieszankę budyniową. Mieszać do powstania gęstego budyniu (w zasadzie bliżej mu będzie do kiślu). Ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puch, dodawać stopniowo wystudzony budyń i dokładnie razem zmiksować.

  3. Cytrynowa pianka: Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietanki i dokładnie połączyć. Do masy wsypać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.

  4. Na biszkopt wyłożyć krem cytrynowy. Na kremie poukładać herbatniki a na nie wyłożyć piankę cytrynową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń