Szybkie , smaczne i łatwe. Truskawki można zamienić na inne owoce (również mrożone), a gwarancja udanego wypieku zostaje.
Ciasto półkruche z truskawkami
Składniki
- 2 szkl mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl cukru
- 200 gramów masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki kaszy manny
- ok 700 gramów truskawek
Składniki
- 2 szkl mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl cukru
- 200 gramów masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki kaszy manny
- ok 700 gramów truskawek

Etapy przygotowania
Mąkę z proszkiem i cukrem wymieszałem. Dodałem pokrojone zimne masło i jajko. Całość wyrabiałem do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto podzieliłem na pół, jedną połowę schowałem do lodówki a drugą do zamrażalki.
Po pół godzinie, wyjąłem ciasto z lodówki. Foremkę wyłożyłem papierem do pieczenia i ciastem oblepiałem dno blaszki. Ciasto równomiernie posypałem łyżką kaszy. Następnie ułożyłem truskawki, posypałem je kolejną łyżką kaszy i cukrem wanilinowym.
Ciasto wyjęte z zamrażalki starłem na dużych oczkach na wierzch i lekko uklepałem ręką. Piekłem w 180 około 50 minut, użyłem foremki 23x28 cm.
Po ostudzeniu ciasto posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do zagniatanego ciasta można dodać odrobinę kurkumy, otrębów czy ostropestu.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Cukinia
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 45

Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Makaron
- Spaghetti
- Penne
- Warzywa
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 44
Ostatnio komentowane przepisy

Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Cukinia
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 45

Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Makaron
- Spaghetti
- Penne
- Warzywa
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 44



Składniki
- 2 szkl mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl cukru
- 200 gramów masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki kaszy manny
- ok 700 gramów truskawek
Mąkę z proszkiem i cukrem wymieszałem. Dodałem pokrojone zimne masło i jajko. Całość wyrabiałem do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto podzieliłem na pół, jedną połowę schowałem do lodówki a drugą do zamrażalki.
Po pół godzinie, wyjąłem ciasto z lodówki. Foremkę wyłożyłem papierem do pieczenia i ciastem oblepiałem dno blaszki. Ciasto równomiernie posypałem łyżką kaszy. Następnie ułożyłem truskawki, posypałem je kolejną łyżką kaszy i cukrem wanilinowym.
Ciasto wyjęte z zamrażalki starłem na dużych oczkach na wierzch i lekko uklepałem ręką. Piekłem w 180 około 50 minut, użyłem foremki 23x28 cm.
Po ostudzeniu ciasto posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do zagniatanego ciasta można dodać odrobinę kurkumy, otrębów czy ostropestu.