Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem pomarańczy - idealne do kawy lub herbaty.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 614
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 841
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 371
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 614
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 841
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 371
Składniki
Pomarańczę sparzyć i dokładnie umyć. Zetrzeć cienką pomarańczową skórkę bez białej, gorzkiej warstwy. Ok. 1 łyżeczki skórki odłożyć do dekoracji. Obrać pomarańczę z reszty skórki, usunąć błony, a miąższ drobno pokroić.
Jaja roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi. Dodać jogurt oraz olej i wymieszać. Następnie wsypać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Na koniec wsypać do ciasta startą skórkę oraz pokrojony miąższ z pomarańczy i wymieszać całość. Umieścić ciasto w keksówce o wymiarach ok. 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem i odłożoną skórką pomarańczową.