Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrusowych wypieków ciąg dalszy. Kolej na ciasto z pomarańczą w roli głównej, lekkie i aromatyczne a przy tym wilgotne dzięki nasączeniu sokiem pomarańczowym.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7880
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13648
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7880
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13648
Składniki
Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką otartą z pomarańczy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, miksując na średnich obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, po czym wsypujemy do utartej uprzednio masy i mieszamy dokładnie szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką/mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C przez ok. 50 min.
Podczas gdy ciasto się piecze wyciskamy sok z pomarańczy, tak żeby uzyskać ok. szklankę płynu. Po upieczeniu nakłuwamy gęsto ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, a następnie polewamy jeszcze gorące sokiem. Pozostawiamy do wchłonięcia a następnie wyciągamy ciasto z formy.
Przed podaniem polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)