Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pomarańczowe nasączone sokiem z pomarańczy

Ciasto pomarańczowe nasączone sokiem z pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 3139

Dodano:

Odsłon: 3221

Cytrusowych wypieków ciąg dalszy. Kolej na ciasto z pomarańczą w roli głównej, lekkie i aromatyczne a przy tym wilgotne dzięki nasączeniu sokiem pomarańczowym.

Składniki

  • 120g miękkiego masła
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto pomarańczowe nasączone sokiem z pomarańczy

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką otartą z pomarańczy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, miksując na średnich obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, po czym wsypujemy do utartej uprzednio masy i mieszamy dokładnie szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką/mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C przez ok. 50 min.

  2. Podczas gdy ciasto się piecze wyciskamy sok z pomarańczy, tak żeby uzyskać ok. szklankę płynu. Po upieczeniu nakłuwamy gęsto ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, a następnie polewamy jeszcze gorące sokiem. Pozostawiamy do wchłonięcia a następnie wyciągamy ciasto z formy.

  3. Przed podaniem polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń