Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Ptasia Wyspa

Ciasto Ptasia Wyspa

Autor:

Przepisów i artykułów: 695 Ocena: 6666

Dodano:

Odsłon: 2284

Ciasto nie wymaga dużo pracy, spód ciasta z bakaliami prawie bez dodatku mąki. Delikatna masa przełożona galaretką z ptasim mleczkiem. Ciasto jest pyszne każdemu zasmakuje.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szk orzechów włoskich
  • 4 biszkopty okrągłe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek,2 łyżki kakao
  • Składniki na masę:
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 600 ml serków Danio brzoskwiniowych
  • 1 galaretka kryształowa
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki zielone
  • Opakowanie ptasiego mleczka
  • Polewa
  • ½ szklanki płatków miodusie
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Ptasia Wyspa

Przygotowanie

  1. 1. Galaretkę kryształową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody a galaretki zielone w 2 szklankach wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
    2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem.
    3. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pokruszone biszkopty.
    4. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy oraz rodzynki,kakao i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

  2. 5. Ciasto wylewamy do formy ( 24 cm x 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

  3. 6. W tym czasie, co piecze nam się ciasto, robimy masę. Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy serki i kryształową galaretkę.
    7. Połowę masy wykładamy na ostudzone ciasto.

  4. 8. Na masie układamy ptasie mleczka i zalewamy zieloną galaretką.

  5. 9. Następnie wykładamy pozostałą nam masę.

  6. 10. Posypujemy płatkami i dekorujemy polewą.
    11. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
    12. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń