Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Fale Dunaju"

ciasto Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9172

Dodano:

Odsłon: 52423

Jedno z tych bardzo prostych i dekoracyjnych ciast ze starego zeszytu. Możemy do niego użyć ulubionych lub aktualnie dostępnych owoców, jest pyszne i szybkie, gorąco polecam :)

Składniki

  • ciasto: 5 jaj (M), 250 gramów miękkiego masła lub margaryny
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli do białek
  • po podzieleniu do ciemnego ciasta: 2 łyżki (z górką) ciemnego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • krem: 0,5 litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki cukru
  • 3 kopiaste łyżki cukru z wanilią lub mała paczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka (opcjonalnie, wg mnie z żółtkami lepsze)
  • 250 gramów miękkiego masła lub margaryny
  • dodatkowo: 250 gramów wydrylowanych wiśni świeżych lub osączonych z kompotu
  • polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasto "Fale Dunaju"

Przygotowanie

  1. Wiśnie układamy na ręczniku papierowym do osączenia, a potem posypujemy lekko z góry mąką pszenną (wchłonie sok i zapobiegnie zapadnięciu się owoców na samo dno ciasta).
    Miękką margarynę lub masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, potem wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy, następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy.
    Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy ciasta i miksujemy na średnich obrotach do dokładnego połączenia składników.
    Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę.
    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną.
    Na wierzch układamy wiśnie (mąką do dołu), możemy lekko wcisnąć je w ciasto, ale nie za głęboko, ot tak by były zanurzone mniej więcej w połowie.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto studzimy i zabieramy się za krem.

    Krem.
    W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki oraz żółtka, jeśli się na nie zdecydowaliście (możemy pomóc sobie mikserem).
    Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotujemy budyń. Studzimy go do temp. pokojowej.
    Następnie dodając po łyżce masła lub margaryny ucieramy go na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.
    Kiedy krem budyniowy stężeje przygotowujemy polewę.
    Kiedy ostygnie rozprowadzamy ją po kremie i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eluchap 03 lutego 2018 To się nazywa Tradycja i Wyjątkowy Smak.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodka 24 listopada 2016 Takie proste a jaki efekt... Zawsze piekłam w wersji z jabłkami, czas zmienić tradycję:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 15 lipca 2016 Pyszny klasyk, kawałek poproszę (duży ;))

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 15 lipca 2016 Ciasto przepyszne,moje najbardziej ulubione i najczęściej pieczone,z wiśniami nie robiłam.
Zdjęcia przepiękne:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń