Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Kwadracik"

Ciasto Kwadracik

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2305

Dodano:

Odsłon: 5546

Lekkie, piankowe ciasto z dekoracyjnymi czekoladkami - ładnie się prezentuje i świetnie smakuje.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jajo kurze - 3 sztuki
  • Cukier - 6 łyżek
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Pianka cytrynowa:
  • Śmietana 30 % - 330 ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • Woda - 1 szklanka
  • Pianka czekoladowa:
  • Śmietana 30 % - 330 ml
  • Mleko - 3 łyżki
  • Czekolada mleczna - 80 g
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Poncz:
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • Czekoladki typu Ptasie Mleczko - 28 sztuk
  • Herbatniki petit-beurre - 50 g
  • Czekolada mleczna - 50 g
  • Mleko - 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Formę o wymiarach 26x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Po wystudzeniu biszkopt naponczować.

  2. Pianka cytrynowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i całkowicie wystudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie wlewać strużką zimną galaretkę, ciągle ubijając.
    Na biszkopt wylać piankę cytrynową, a następnie ułożyć na niej czekoladki w czterech rzędach, kładąc każdą na krawędzi i lekko wciskając w piankę. Umieścić ciasto w lodówce na kilkanaście minut.

  3. Pianka czekoladowa:
    Czekoladę umieścić w rondelku, dolać mleko i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć czekoladę do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić w gorącej wodzie i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić, a następnie powoli wlewać wystudzoną czekoladę i żelatynę, ciągle ubijając. Piankę czekoladową wylać na piankę cytrynową.

  4. Dekoracja:
    Czekoladę rozpuścić, podgrzewając ją wraz z mlekiem, a następnie wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wysypać na ciasto i polać całość wystudzoną czekoladą. Umieścić ciasto w lodówce do stężenia pianki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń