Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe cisto bez pieczenia z masą kawową z mlekiem w proszku i serkami homogenizowanymi, z masą czekoladową i galaretką
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 6
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10229
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 186
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 32
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 28
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 6
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10229
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 186
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 32
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 28
Składniki
Dno blaszki wykładamy herbatnikami (mi weszło 15 sztuk na jedną warstwę) Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania. W osobnej misce mieszamy 1 szkl mleka, 2 budynie czekoladowe, kakao i mąkę. Wylewamy na gotujace się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Gorąca masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia.
MASA KAWOWA ***masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy kawę i miksujemy. ***jeśli masa się zważy, choć nie powinna, można ją uratować dając na chwilę do mikrofali i lekko podgrzać i potem dokładnie zmiksować. Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy. Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki.
Ciasto dajemy do lodówki by masa stężała. Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku. Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie.
Gdy reszta galaretki będzie lekko tężejąca wykładamy ją na ciasto. Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.
I gotowe. Ciasto jest po prostu wspaniałe. Smakuje wspaniale,smak czekolady, kawy idealnie współgra. Ciasto pięknie wygląda i bardzo Wam je polecam :)