Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pracochłonne, ale opłaca się bo jest wysokie i pyszne. Ciasto kruche i biszkoptowe, przełożone serem gotowanym.Ciasto oblane galaretka.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Składniki
ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niższych obrotach.Rozsmarować na blaszkę 30x40 z papierem do pieczenia.
pierożki-Masło, żółtka i cukier zmiksować. Przesiać mąkę i zagnieść. Zrobić gruby wałek i podzielić na 5 części.Z każdej część zrobić cieńszy wałek i pokroić na 10 kawałeczków. Z nich zrobić kulki,każdą rozpłaszczyć w dłoni. Nałożyć po parę owoców żurawiny i skleić jak pieroga.
Pierożki ułożyć i lekko wcisnąć w ciasto.
Piec ok.40 min. w 175 *.Ciasto ostudzić.
masa serowa-Masło roztopić w garnku. Ser zmiksować z jajkami i cukrem, dodać do masła. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając.Budynie rozmieszać z mlekiem i wlać do sera. Mieszać parę minut aż zacznie pyrkać,do zgęstnienia.Masę gorącą wyłożyć na placek.Schłodzić.
rolada-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubić.Przesiewać maki z proszkiem i delikatnie mieszać.Przelać do blaszki z piekarnika 27x38. Piec ok.25 min. w 175*. Po upieczeniu wyłożyć na ręcznik, zdjąć papier i zwinąć z ręcznikiem.Ostudzić.
krem do rolady-Śmietankę przelać do garnka, wstawić na parę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.Ostudzić i schłodzić. Czekoladową śmietankę ubić ze śnieżką potem jogurtem i serkiem. Odwinąć biszkopt i posmarować kremem.Ponownie zwinąć i schłodzić. Roladę pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na ciasto.Ciasto będzie wysokie to trzeba wziąć wysoką blaszkę, albo wyżej boki zabezpieczyć. Ciasto jeszcze schłodzić i kroić dopiero jak mocno stężeje.