Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pyszne, mięciutkie, mokre i ta chrupkość orzechów, po prostu niebo w ustach. Przepis na wiewiórkę pochodzi z gazety "Najlepsze Ciasta".
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54267
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 574
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5667
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54267
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 574
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5667
 
         
         
                Składniki
Z umytych i obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne, a następnie owoce kroimy w drobną kostkę. Orzechy grubo siekamy, a rodzynki sparzamy i odcedzamy.
W misce ucieramy żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. Do zawartości miski dodajemy olej i mieszamy. Dalej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie łączymy ją z ciastem.
Orzechy z kawałkami jabłek i rodzynkami dokładnie wymieszać. I wszystko dodać do ciasta.
Ciasto połączyć z mieszanką orzechów z jabłkiem i rodzynkami, a następnie wylać je na podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180' przez około 60-65 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem jeżeli jest suchy, można ciasto wyjmować , jeżeli nie to pieczemy je wówczas do momentu, aż patyczek będzie suchy. Po upieczeniu ciasto studzimy i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
;-D
;-)))