Desery Przepis na:
Ciasto Rafaello bez pieczenia


Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 8168
Dodano: 09.03.2018
Odsłon: 18276
Składniki
- Herbatniki ok 450 g 2 paczki
- Masło kostka 200 g
- Mleko 1l
- Wiórki kokosowe 200
- mąka pszenna Typ 500 3 łyżki
- łyżeczka naturalnego olejki z migdałów ( opcjonalnie)
- Mąka ziemniaczana 3 łyżki
- Cukier 1 szklanka
- Cukier wanilinowy paczka
- żółtko jaja kurzego 2
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
- Do garnuszka wlewam półtorej szklanki mleka i mieszam z mąką cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami oraz olejkiem.
- Pozostałą część mleka zagotowuje. Po zagotowaniu mleka dodaje do niego mieszankę z garnuszka ( mleko rozmieszane z mąką, cukrami oraz żółtkami) cały czas mieszając. Zagotować mieszając co jakiś czas.
- Zdjąć z ognia i przełożyć do czystej miski i ostudzić.
- Miksujemy masę z miękkim masłem na koniec wsypujemy 150 g wiórek kokosowych i jeszcze chwilę miksujemy.
- Blaszkę do pieczenia 30 x 25 wyłożyłam papierem do pieczenia. układam warstwo herbatniki i masę otrzymując trzy warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Na koniec ciasto posypuje pozostałymi wiórkami kokosowymi i wstawiam do lodówki minimum na 3 godziny.
Komentarze do przepisu (0)