Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-10-2021
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym kremem kokosowym z białą czekoladą, serdecznie polecam :-)
1. Rano pieczemy biszkopt, później po południu lub wieczorem krem.
Do misy miksera wbijamy 6 białek, żółtka do osobnej miski. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo wsypując szklankę cukru ubijamy białka na sztywno.
2. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najwolniejszych obrotach.
3. Następnie stopniowo wsypujemy szklankę mąki pszennej nadal mieszając na najwolniejszych obrotach.
4. Następnie dodajemy pół szklanki mąki kukurydzianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i dalej mieszamy na najwolniejszych obrotach.
5. Dno blachy (35cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wylewamy ciasto na blachę, wyrównujemy łyżką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku z grzaniem góra-dół, przez ok. 35 minut. Do suchego patyczka.
6. Wystudzony biszkopt przecinamy .
7. Schłodzoną czekoladę trzemy na tarce.
8. Przygotowujemy żelatynę fix deserową wg instrukcji na opakowaniu. Musi być lekko przestudzona, ale trzeba uważać, by nie stężała za bardzo.
9. Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy litr schłodzonej śmietanki kremówki, dodajemy 4 łyżeczki cukru i miksujemy. Gdy zacznie gęstnieć to stopniowo wsypujemy po trochę startej czekolady, wiórków kokosowych i żelatyny i dalej miksujemy, aż krem wchłonie całą czekoladę, żelatynę, ale część wiórków kokosowych trzeba zostawić do dekoracji.
10. 2/3 kremu wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, wygładzamy i przykrywamy drugim blatem.
11. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch ciasta.
12. Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi i chowamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :-)
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 93
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 145
Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie wprost rozpływające się w...
Odsłon: 153
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 93
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 145
Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie wprost rozpływające się w...
Odsłon: 153
Składniki
1. Rano pieczemy biszkopt, później po południu lub wieczorem krem. Do misy miksera wbijamy 6 białek, żółtka do osobnej miski. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo wsypując szklankę cukru ubijamy białka na sztywno. 2. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najwolniejszych obrotach. 3. Następnie stopniowo wsypujemy szklankę mąki pszennej nadal mieszając na najwolniejszych obrotach. 4. Następnie dodajemy pół szklanki mąki kukurydzianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i dalej mieszamy na najwolniejszych obrotach. 5. Dno blachy (35cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wylewamy ciasto na blachę, wyrównujemy łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z grzaniem góra-dół, przez ok. 35 minut. Do suchego patyczka. 6. Wystudzony biszkopt przecinamy . 7. Schłodzoną czekoladę trzemy na tarce. 8. Przygotowujemy żelatynę fix deserową wg instrukcji na opakowaniu. Musi być lekko przestudzona, ale trzeba uważać, by nie stężała za bardzo. 9. Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy litr schłodzonej śmietanki kremówki, dodajemy 4 łyżeczki cukru i miksujemy. Gdy zacznie gęstnieć to stopniowo wsypujemy po trochę startej czekolady, wiórków kokosowych i żelatyny i dalej miksujemy, aż krem wchłonie całą czekoladę, żelatynę, ale część wiórków kokosowych trzeba zostawić do dekoracji. 10. 2/3 kremu wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, wygładzamy i przykrywamy drugim blatem. 11. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch ciasta. 12. Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi i chowamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Sernik z musem czekoladowym
Desery
Kolorowy mus owocowy
Desery
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Desery
Ciasto ombre
Sernik z musem czekoladowym
Sernik z musem czekoladowym na herbatnikach. Delikatnie słodki, puszysty mus,...
Odsłon: 150
Kolorowy mus owocowy
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 145