Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-10-2021
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym kremem kokosowym z białą czekoladą, serdecznie polecam :-)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3852
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3839
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 410
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 769
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3852
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3839
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 410
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 769
Składniki
1. Rano pieczemy biszkopt, później po południu lub wieczorem krem. Do misy miksera wbijamy 6 białek, żółtka do osobnej miski. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo wsypując szklankę cukru ubijamy białka na sztywno. 2. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najwolniejszych obrotach. 3. Następnie stopniowo wsypujemy szklankę mąki pszennej nadal mieszając na najwolniejszych obrotach. 4. Następnie dodajemy pół szklanki mąki kukurydzianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i dalej mieszamy na najwolniejszych obrotach. 5. Dno blachy (35cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wylewamy ciasto na blachę, wyrównujemy łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z grzaniem góra-dół, przez ok. 35 minut. Do suchego patyczka. 6. Wystudzony biszkopt przecinamy . 7. Schłodzoną czekoladę trzemy na tarce. 8. Przygotowujemy żelatynę fix deserową wg instrukcji na opakowaniu. Musi być lekko przestudzona, ale trzeba uważać, by nie stężała za bardzo. 9. Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy litr schłodzonej śmietanki kremówki, dodajemy 4 łyżeczki cukru i miksujemy. Gdy zacznie gęstnieć to stopniowo wsypujemy po trochę startej czekolady, wiórków kokosowych i żelatyny i dalej miksujemy, aż krem wchłonie całą czekoladę, żelatynę, ale część wiórków kokosowych trzeba zostawić do dekoracji. 10. 2/3 kremu wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, wygładzamy i przykrywamy drugim blatem. 11. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch ciasta. 12. Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi i chowamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)