Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pięknie prezentujące się i jeszcze lepiej smakujące ciasto warto przygotować nie tylko na specjalną okazję. Ciasto Różowa Księżniczka warto zrobić chociażby po to, aby umilić sobie dzień. Gwarantujemy, że to najlepszy sposób na poprawę humoru.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9793
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2435
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1580
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 572
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3719
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9793
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2435
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1580
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 572
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3719
Składniki
Zacznij od przygotowania czekoladowego biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i zacznij je ubijać na wysokich obrotach z odrobiną soli. Kiedy masa będzie się robić gęsta, dodawaj cukier partiami. Miksuj dalej na wysokich obrotach aż uzyskasz sztywną i błyszczącą pianę.
Do ubitych białek dodawaj po 1 żółtku, mieszaj delikatnie na niskich obrotach. Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Dodaj do wcześniejszych składników i przemieszaj szpatułką albo łyżką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę na biszkopt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Teraz przygotuj mus truskawkowy. Owoce umyj, pozbądź się szypułek i osusz. Pokrój je na drobniejsze kawałki i zblenduj. Wlej do naczynia i zacznij gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodaj galaretkę w proszku. Zamieszaj, pozostaw na minutę, a następnie odstaw do ostudzenia.
Ubij śmietanę na wysokich obrotach. Wmieszaj ją delikatnie do tężejących truskawek, które powinny mieć pokojową temperaturę. Najpierw dodaj łyżkę śmietany, zamieszaj, a potem dodawaj partiami. Mieszaj delikatnie szpatułką.
Upieczony biszkopt podziel na dwie części. Przełóż każdy blat musem truskawkowym, zostaw 3-4 łyżki do obłożenia. Nim też zakończ tort. Po bokach umieść mus truskawkowy, aby dekoracja lepiej się trzymała.
Z zewnątrz (wierzch) udekoruj ciasto truskawkami. Po bokach użyj czekolady białej startej na tarce o grubych oczkach.