Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Salceson :)

Ciasto Salceson :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 572

Dodano:

Odsłon: 6272

Spokojnie, w przepisie nie ma salcesonu :D ciasto piernikowe z jabłkami lub, jak w tym wypadku, z powidłami śliwkowymi, smakuje wyśmienicie :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • powidła śliwkowe/ 1 kg jabłek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Salceson :)

Przygotowanie

  1. Rozdzielić białka i żółtka, białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, następnie żółtka, potem ciągle mieszając powoli dolewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, dodać kakao i cynamon i połączyć z masą jajeczną.

    Jeśli wybieramy opcję z powidłami - placek piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Upieczony i ostudzony placek przeciąć i przełożyć powidłami. Wierzch można polać polewą czekoladową - 12 deko cukru pudru, 8 deko masła, 3 łyżki kakao, 2 łyżki wody (można dodać trochę wódki) - całość podgrzewać na wolnym ogniu do połączenia wszystkich składników na gładką masę, wylać od razu na górę ciasta, posypać kokosem lub orzechami.

  2. Jeśli wybieramy opcję z jabłkami - jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z surowym ciastem (można dołożyć bakalie, np.: orzechy), przełożyć na blachę, piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Na wierzch wylać polewę czekoladową i posypać kokosem lub orzechami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń