Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pracochłonne, ale opłaca się bo jest wysokie i pyszne. Ciasto kruche i biszkoptowe, przełożone serem gotowanym.Ciasto oblane galaretka.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 252
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 771
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3619
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 252
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 771
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3619
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niższych obrotach.Rozsmarować na blaszkę 30x40 z papierem do pieczenia.
pierożki-Masło, żółtka i cukier zmiksować. Przesiać mąkę i zagnieść. Zrobić gruby wałek i podzielić na 5 części.Z każdej część zrobić cieńszy wałek i pokroić na 10 kawałeczków. Z nich zrobić kulki,każdą rozpłaszczyć w dłoni. Nałożyć po parę owoców żurawiny i skleić jak pieroga.
Pierożki ułożyć i lekko wcisnąć w ciasto.
Piec ok.40 min. w 175 *.Ciasto ostudzić.
masa serowa-Masło roztopić w garnku. Ser zmiksować z jajkami i cukrem, dodać do masła. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając.Budynie rozmieszać z mlekiem i wlać do sera. Mieszać parę minut aż zacznie pyrkać,do zgęstnienia.Masę gorącą wyłożyć na placek.Schłodzić.
rolada-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubić.Przesiewać maki z proszkiem i delikatnie mieszać.Przelać do blaszki z piekarnika 27x38. Piec ok.25 min. w 175*. Po upieczeniu wyłożyć na ręcznik, zdjąć papier i zwinąć z ręcznikiem.Ostudzić.
krem do rolady-Śmietankę przelać do garnka, wstawić na parę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.Ostudzić i schłodzić. Czekoladową śmietankę ubić ze śnieżką potem jogurtem i serkiem. Odwinąć biszkopt i posmarować kremem.Ponownie zwinąć i schłodzić. Roladę pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na ciasto.Ciasto będzie wysokie to trzeba wziąć wysoką blaszkę, albo wyżej boki zabezpieczyć. Ciasto jeszcze schłodzić i kroić dopiero jak mocno stężeje.