Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto Skubaniec
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto Skubaniec

22.02.2024 Odsłon: 201923
5.0 (306 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Ciasto Skubaniec, znane także jako pleśniak, to klasyczny polski deser. Charakteryzuje się dość cierpkim smakiem owoców czarnej porzeczki osłodzonym jedwabistą bezą. Skubaniec – co dodać do ciasta kruchego? Spód oraz wierzch ciasta skubaniec przygotowane jest z mąki pszennej, masła, masła, cukru, żółtek jaj, proszku do pieczenia oraz soli. Nietypowym dodatkiem do tego kruchego ciasta jest kakao. Jakie owoce do ciasta skubaniec? W przepisie na ciasto skubaniec można spotkać się z różnymi owocami, z reguły zaleca się, aby wybierać te sezonowe. Świetnie sprawdzi się tu czarna porzeczka, która doskonale kontrastuje ze słodkim spodem oraz bezową warstwą. Doskonale sprawdzą się również kwaskowate wiśnie. Jeżeli nie masz porzeczek możesz wykorzystać jabłka, dzięki czemu pleśniaka przygotujesz również jesienią lub zimą. Jaką formę wybrać do ciasta skubaniec? W poniższym przepisie na ciasto skubaniec najlepiej sprawdzi się prostokątna forma o wymiarach 20 na 30 centymetrów. Należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Skąd pochodzi nazwa ciasta skubaniec? Zabawna nazwa ciasta prawdopodobnie wzięła się od sposobu jego przygotowania. Wystarczy, że za pomocą rąk będziesz odrywać (skubać) kawałki ciasta. Inną powszechnie stosowaną nazwą jest pleśniak.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Ciasto naleśnikowe

Dania główne Ciasto naleśnikowe

Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1167

do 30 min 30 min
2
Kuchnia Skowrona
Kuchnia Skowrona
Wędliny

Makrela wędzona domowym sposobem

Wędliny Makrela wędzona domowym sposobem

Makrela wędzona domowym sposobem. Makrela jest jedną z najczęściej spożywanyc...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 68

> 60 min >60 min
6
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Sałata z piersią w sosie miodowo musztardowym

Przekąski Sałata z piersią w sosie miodowo musztardowym

Dziś do pracy.

  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 29

do 15 min 15 min
1
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Bajaderki bez alkoholu

Desery Bajaderki bez alkoholu

Bajaderki to wilgotne, czekoladowe ciastka w kształcie kulki zrobione z reszt...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Płatki
  • Ciasta

Odsłon: 26

do 30 min 30 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Gulasz z marchewką

Dania główne Gulasz z marchewką

Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...

  • Polska
  • Węgierska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Gulasze

Odsłon: 653

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Mars

Ciasta Ciasto Mars

Przepis na nasze ciasto Mars to prawdziwa gratka dla miłośników deserów o int...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 1411

do 60 min 60 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Ciasto naleśnikowe

Dania główne Ciasto naleśnikowe

Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1167

do 30 min 30 min
2
Kuchnia Skowrona
Kuchnia Skowrona
Wędliny

Makrela wędzona domowym sposobem

Wędliny Makrela wędzona domowym sposobem

Makrela wędzona domowym sposobem. Makrela jest jedną z najczęściej spożywanyc...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 68

> 60 min >60 min
6
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Sałata z piersią w sosie miodowo musztardowym

Przekąski Sałata z piersią w sosie miodowo musztardowym

Dziś do pracy.

  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 29

do 15 min 15 min
1
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Bajaderki bez alkoholu

Desery Bajaderki bez alkoholu

Bajaderki to wilgotne, czekoladowe ciastka w kształcie kulki zrobione z reszt...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Płatki
  • Ciasta

Odsłon: 26

do 30 min 30 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Gulasz z marchewką

Dania główne Gulasz z marchewką

Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...

  • Polska
  • Węgierska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Gulasze

Odsłon: 653

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Mars

Ciasta Ciasto Mars

Przepis na nasze ciasto Mars to prawdziwa gratka dla miłośników deserów o int...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 1411

do 60 min 60 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto Skubaniec
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 350 g łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka jaj w rozmiarze L lub XL
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
Warstwa owocowa
  • 0,5 kg czarnej porzeczki
Warstwa bezowa
  • 3 białka jajek w rozmiarze L lub XL
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo
  • czarna porzeczka do dekoracji
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj ciasto. W dużej misce umieść masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i 350 g mąki. Wyrób całość na jednolitą masę i podziel ją na pół. Do jednej połowy dodaj 3 łyżki mąki, a do drugiej – kakao. Obie części wyrób do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej najpierw ciasto jasne i wyrównaj. Na nie rozłóż ciasto ciemne. Czarną porzeczkę umyj i usuń gałązki. Wysusz papierowym ręcznikiem. Posyp ciasto równomiernie owocami.

2

Przygotuj warstwę bezową. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i ponownie ubij. Rozłóż masę bezową na owocach.

3

owocach. Przygotuj kruszonkę. Do miski włóż cukier puder i mąkę. Zimne masło posiekaj na drobną kostkę. Dołóż do pozostałych suchych składników i wyrabiaj dłońmi do uzyskania grudek kruszonki. Kruszonkę podziel na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao i ponownie wyrób, by kruszonka nabrała jednolitego koloru.

4

Ciasto posyp najpierw jasną kruszonką, a następnie ciemną. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 60 minut. Ciasto Skubaniec podawaj udekorowane świeżą czarną porzeczką i posypane cukrem pudrem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki