Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto skubaniec/pleśniak

Ciasto skubaniec/pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 463

Dodano:

Odsłon: 1537

Kruche ciasto ze śliwkami poleca się na weekend do kawki.

Składniki

  • 350g mąki
  • 175g masła
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • SKŁADNIKI NA BEZĘ:
  • 4 białka
  • 220g drobnego cukru do wypieków
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • DODATKOWO:
  • ok. 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • ok. 480 g śliwek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto skubaniec/pleśniak

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dobrze schłodzone masło pokroić w drobną kostkę.
    Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao**) umieścić w misie miksera i wymieszać za pomocą mieszadła na średnich obrotach do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie zagnieść ciasto w kulkę. Podzielić na trzy części (jedna większa część będzie na spód) drugą część ciasta połączyć z kakao. Wszystkie trzy kulki zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. W tym czasie umyć owoce, osuszyć, przeciąć na pół lub ćwiartki i usunąć pestkę. Na najwyższych obrotach miksera ubić białka, dodawać po jednej łyżce cukru. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Foremkę o boku 23cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy zetrzeć na tarce o dużym oczku ciasto(większą część). Posmarować dżemem. Ułożyć owoce i zetrzeć czekoladowe ciasto. Kolejno wyłożyć pianę, wyrównać. Na górę zetrzeć ostatnią część ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec ok. 45 minut.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń