Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto skubaniec vel pleśniak

Ciasto skubaniec vel pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1777

Dodano:

Odsłon: 3520

Skubaniec, czy też pleśniak to tradycyjne ciasto pieczone przez nasze mamy i babcie. Nazwa skubaniec wzięła się od sposobu rozrywania ciasta za pomocą dłoni, czyli skubania.

Składniki

  • 140 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szkl drobnego cukru kryształu
  • 4 średnie jabłka
  • sól
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce. Żółtka połącz ze szczyptą soli i wlej do reszty składników. Mieszaj na początku za pomocą widelca, a następnie wyrób dłońmi jednolite ciasto. Podziel je na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Większą część wyłóż na dno formy, tak aby utworzyć równą warstwę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażalnika do czasu przygotowania pozostałych składników.

    Jedną z pozostałych mniejszych części ciasta, połącz z łyżką kakao. Następnie obie części uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika.

  2. Białka przelej do miski, dodaj szczyptę soli i połowę cukru kryształu, a następnie ubijaj do rozpuszczenia się cukru, potem dodaj resztę cukru i ponownie ubij.

    Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na przygotowany wcześniej spód do ciasta. Na warstwę jabłek zetrzyj ciemną część ciasta i wyłóż pianę z białek. Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta.

    Piecz w temp. 180°C przez 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń