Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1095 Ocena: 13654

Dodano:

Odsłon: 3750

Pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Prosty, szybki sposób przygotowania, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu, które cenią swój czas spędzony w kuchni. Ciasto z budyniowym wnętrzem, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do popołudniowej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta.

Składniki

  • 500 g gofrów
  • 4 żółtka jajek
  • 4 szk. mleka
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 400 g masła
  • 400 g śliwek suszonych
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany 30 %
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto śliwkowe

Przygotowanie

  1. 1. Śliwki moczymy w gorącej wodzie następnie odlewamy, osuszamy i drobno kroimy.
    2. Żółtka ubijamy z dwiema szklankami mleka oraz z mąkami.

  2. 3. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, mieszając błyskawicznie żeby się budyń nie przypalił. Gdy zrobi się nam gęsty odstawiamy i studzimy.

  3. 4. Masło miksujemy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.

  4. 5. Dno formy wykładamy goframi.

  5. 6. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi.
    7. Na gofrach układamy pokrojone śliwki.

  6. 8. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta.
    9. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.

  7. 10. Gotowe.
    11. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń