Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie dzisiaj ciasto śliwkowe które najlepiej smakuje o tej porze, ciasto z kruszonką o dwóch smakach . Pyszne , proste i szybko znika z talerza . Polecam
tortownica , papier do pieczenia, mikser, miska, łyżka, szklanka,
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1206
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1206
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Śliwki myjemy , osuszamy , usuwamy pestki i kroimy na połówki. Przygotowanie kruszonki; Mąkę przesiać do miski , dodać pozostałe składniki kruszonki. Całość wymieszać ze sobą tak aby powstało sypkie , ale grudkowe ciasto. Na początku siekać nożem , a po chwili rozcierać palcami tworząc grudki czyli kruszonkę. Kruszonkę podzielić na dwie części , jedną zostawić jasną a do drugiej części dodać kakao i ponownie rozcierać palcami aż powstaną grudki. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną dodając proszek do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie cienkim strumykiem cały czas miksując wlewamy olej łyżka po łyżce, gdy składniki się połączą przesiewamy do masy mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia( można zamiast papieru wysmarować tortownicę tłuszczem i oprószyć bułką tartą ). Na wierzch układamy śliwki delikatnie oprószone mąką , układając przecięciem do góry i wciskając je lekko w ciasto. Na śliwkach rozkładamy jasną kruszonkę, a następnie kakaową. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Przygotowanie składników.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu.
Ciasto gotowe do podania.