Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo słodkie i stosunkowo szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia. Jak smakuje snickers (prawie) każdy wie, a smak ciasta jest zdecydowanie lepszy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9517
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9517
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
Do rondelka dajemy masło oraz wlewamy mleko. Delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Co jakiś czas mieszamy, aby składniki się wymieszały. Po rozpuszczeniu masła odstawiamy rondel z ognia do ostudzenia. W międzyczasie zajmujemy się orzechami.
Orzechy podprażamy na suchej patelni. Do czasu aż będziemy czuli przyjemny zapach oraz zaczną nabierać karmelowego odcienia.
Do przestudzonego mleka z masłem będziemy partiami dodawać mleko w proszku, jednocześnie wszystko miksując do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dobrze jest czekoladę podzielić na małe kawałki. Pamiętaj o tym, żeby systematycznie mieszać czekoladę. Po chwili dodaj łyżkę mleka i wymieszaj całość.
Na blachę (ok 25 cm x 35 cm) wyłóż papier do pieczenia. Na to poukładaj ciemne, kakaowe herbatniki. Na te herbatniki nałóż połowę białej masy z mleka w proszku. Rozsmaruj równomiernie.
Na białą masę nałóż jasne herbatniki.
Na jasne herbatniki nałóż połowę masy kajmakowej. Jeżeli masa jest za gęsta i trudno ją rozsmarować to możesz ją delikatnie podgrzać. Ale na prawdę delikatnie. Na masę kajmakową nałóż drugą porcję jasnych herbatników. Na te jasne herbatniki wylej drugą połowę jasnej masy mlecznej. Przykryj wszystko drugą warstwą ciemnych herbatników. Na ciemne herbatniki rozsmaruj drugą połowę masy kajmakowej.
Całość posyp orzeszkami. Całość polej rozpuszczoną mleczną czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze!
Ciasto krój na niewielkie części, ponieważ jest ono bardzo słodkie.