Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Snickers - na cieście midowym

Ciasto Snickers - na cieście midowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 3927

Przepis stary jak świat, taki o którym nieomal zapomniałam. Aby odkurzyć go z odmętów niepamięci, postanowiłam dodać zalegający… trochę, przepis. Dlatego też takie a nie inne zdjęcie (maj 2014!) i pewnie dodaję go bardziej dla siebie niż dla „publiki”tym razem – ma być pod ręką. Ciasto swoją nazwą, po części i smakiem nawiązuje do znanego batonika i jak najbardziej – może być oblane czekoladą. Słodkie – nie ukrywajmy, ale to są te smaki za którymi ja tęsknię. Treściwe, orzechowe. Przed podaniem ciasto należy przełożyć kremem i zostawić na jeden dzień do zmięknięcia. Propozycja na święta jak znalazł ;) Przepis podaję na standardową blaszkę 25 na 35 cm.

Składniki

  • Ciasto miodowe
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki mleka (dostosować do gęstości ciasta)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody (lub mniej)
  • orzechy w karmelu:
  • 200 g orzechów arachidowych
  • 90 g margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • krem budyniowy
  • 700 ml mleka
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • dodatkowo
  • 1 puszka kajmaku (aby lepiej dało się go wyjąć z puszki, należy ją na chwilę włożyć do gorącej wody, później otworzyć) rozpuszcz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Snickers - na cieście midowym

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z dodatkiem sody, dodajemy cukry, wbijamy jajka oraz dodajemy miodu i posiekanego masła. Ciasto wyrabiamy, a w razie potrzeby dodajemy nieco mleka. Ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy na prostokąty o tych samych wymiarach. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dwie z nich (10 – 15 minut w 180 stopniach). Trzecią jedynie lekko podpiekamy (5 minut), a następnie wykładamy ciepłą masę orzechową i kończymy pieczenie. Blaty studzimy.

  2. W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej cukier i miód – czekamy aż zacznie się karmelizować i dodajemy orzechy. Gdy masa znów się rozpuści, wykładamy na 3 blat.

  3. Z podanych składników gotujemy budyń. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, cukier i mąkę dodajemy do gotującego się mleka. Płynną masę rozprowadzamy an pierwszym blacie, przykładamy drugim.

  4. Masę kajmakową rozprowadzamy na 2 blacie i przykładamy ostatnim – orzechowym. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby zmiękło. Przed podaniem możemy oblać je czekoladową polewą (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciasto jest słodkie – polecam więc gorzką).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń