Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto styropian - sernik bez sera

Ciasto styropian - sernik bez sera

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4052

Dodano:

Odsłon: 5413

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. W smaku niby sernik a tak naprawdę nie zawiera w ogóle sera! Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub greckiego albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest smaczne, szybkie, tanie i łatwe do przygotowania. Polecam!

Składniki

  • Ciasto kruche: 250g masła lub margaryny
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru, 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • Masa:.
  • 1 litr jogurtu greckiego (naturalny też będzie ok)
  • 200g cukru (można użyć mniej jeśli damy budyń z cukrem w składzie)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 białek
  • Do masy można dodać brzoskwinie lub wiórki kokosowe
  • Dodatkowo dżem - u nas malinowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto styropian - sernik bez sera

Przygotowanie

  1. Z masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia i żółtek zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część zawijamy w woreczek lub folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika, drugą część wyklejamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 st. aż się lekko zarumieni.

  2. w wysokiej misce mieszamy jogurt z cukrem, następnie dodajemy budynie i mieszamy jeszcze raz aby nie było grudek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka mieszamy delikatnie z masą jogurtową.
    Podpieczone i wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę jogurtową.
    Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
    Ciasto pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Upieczone najlepiej pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
    Przechowujemy w lodówce.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń