Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne połączenie maku i sera, piekę je tylko na święta
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3992
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29426
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 178
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18859
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3992
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29426
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 178
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18859
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Składniki
Zagnieść kruche ciasto , owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Utrzeć z żółtkami i cukrem a następnie dodać olejek oraz bułkę tartą. Ubić białka i delikatnie połączyć je z masą makową. Całość wyłożyć na ciasto kruche.
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem dodając po łyżce sera. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Masę serową wyłożyć na masę makową . Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach.
Dekorujemy lukrem, polewą według uznania.