Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinakowe ciasto na Wielkanoc. Niezwykle efektowne, a przy tym bardzo proste do zrobienia. Puszysty biszkopt przełożony delikatnym kremem śmietankowym i udekorowany soczystymi truskawkami z pewnością zachwycą podniebienia gości. To będzie wasz popisowy wypiek.
tortownica o średnicy 24 cm, mikser
Składniki
Liście umytego szpinaku przekładamy na patelnię, dodajemy kilka kropel wody, przykrywamy i podduszamy, następnie miksujemy na gładki mus.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę jajeczną. Następnie do masy jajecznej dodajemy olej i mus szpinakowy. Składniki łączymy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Suche składniki przekładamy do mokrych składników. Całość mieszamy szpatułką do połączenia.
Ciasto szpinakowe przelewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka).
Schłodzoną śmietankę ubijamy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Ponownie miksujemy składniki na puszysty krem.
Upieczone ciasto szpinakowe studzimy. Wyjmujemy z formy. Dzielimy na dwa równej wysokości blaty. Ciasto przekładamy kremem śmietankowym. Wielkanocne ciasto szpinakowe dekorujemy truskawkami. Smacznego!