Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 9114

Dodano:

Odsłon: 1712

Ciasto z dwoma biszkoptami, bardzo truskawkowe. Masa, pianka i polewa też truskawkowa. Tym ciastem zrobiłam furorę wśród rodziny a najbardziej dzieci.

Składniki

  • BISZKOPT: 2 X (30x40):
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA GALARETKOWA:
  • -500 ml.frużeliny z truskawek, przetartej -500 ml. wody
  • -2 budynie truskawkowe -1 galaretka truskawkowa -200 g. masła
  • PIANKA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
  • -750 ml. wody -3 galaretki truskawkowe -500 ml. śmietanki 30 %
  • -0,5 kg. sera z wiaderka -0,5 kg. serka mascarpone -50 g. cukru pudru
  • POLEWA TRUSKAWKOWA:
  • -0,5 l. musu z truskawek -1 łyżkę cukru -1 galaretka truskawkowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.

  2. pianka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz tam rozpuścić galaretki. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu pomieszać. Śmietankę ubić z pudrem a potem serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki na zastygłą masę i rozsmarować.

  3. masa-Frużelinę uzupełnić do 1 litra wodą. 3 szklanki zagotować a z 1 rozmieszać budynie i ugotować budyń. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i wylać na biszkopt w blaszce. Ostudzić do zastygnięcia.

  4. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
    polewa-Świeże truskawki rozdrobnić blenderem. Zagotować z cukrem, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Odstawić do lekkiego tężenia. Wylać i rozsmarować na biszkopcie. Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.

  5. Moje wypieki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń