Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3504

Dodano:

Odsłon: 39690

Ciasto zachęca swoim wyglądem – jest po prostu nieco inne jednocześnie składając się z najzwyklejszych składników, tradycyjnych warstw. Jest biszkopt, jest posypka kokosowa, są owoce w galaretce i jest krem budyniowy. Mimo to ciasto jest wyjątkowe – wygląda jakby poskładane z trocin. Ciekawa propozycja dla wszystkich tych, którzy z niecierpliwością czekają na ten wysyp wiosennych owoców. Marzec, początki kwietnia to właśnie ten okres kiedy tęsknimy już za lżejszymi galaretkami… tylko czasem brak pomysłu na to co w nich zatopić ;) to moja propozycja na na ciach do jutrzejszej kawki :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 duże jaja (lub średnie 4)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 2 łyżki wody
  • Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła miękkiego
  • 2 łyżki rumu
  • Galaretka jabłkowa
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 5 dużych jabłek
  • Kokosowa pierzynka:
  • 100 g kokosu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Trociniak

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Maki przesiewamy i dodajemy do ciasta mieszając łyżką. Na końcu wlewamy olej wymieszany z wodą. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do zezłocenia się skórki ciasta w temp. 180 stopni (około 20 -25 min). Studzimy.

  2. 2 szklanki mleka zagotowujemy. W 100 ml zimnego rozprowadzamy budyń oraz mąkę i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło miksujemy i dodajemy rum, a następnie po łyżce budyniu. Na przestudzony biszkopt wykładamy 2/3 masy.

  3. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do galaretki i całość studzimy. Wystudzoną, tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt posmarowany kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia, a następnie smarujemy resztką kremu.

  4. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo kokos i prażymy na niewielkim ogniu do zezłocenia (co chwilę mieszamy). Studzimy i wkładamy na wierzch ciasta. Przed podaniem chłodzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń