Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne czekoladowe ciasto (wilgotne, bez mąki), które po upieczeniu opada i tworzy miejsce na krem mascarpone z owocami tropikalnymi. Samo ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1121
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1121
Składniki
DODATKI Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder. Ubijać mikserem na sztywną, gęstą oraz puszystą masę, przez ok. 2 minuty. Pod koniec wmiksować w krem śmietan-fix jeśli go używamy (przedłuża trwałość kremu, warto go dodać gdy deser będziemy dłużej przechowywać).
Wyłożyć na wystudzone ciasto, dodać pokrojone owoce. Można od razu podawać lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej.
CIASTO CZEKOLADOWE Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo składników (np. w rondelku na minimalnym ogniu ciągle mieszając). Odstawić z ognia.
Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Żółtka wymieszać rózgą, następnie wlać do nich masę czekoladową z rondelka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ubić pozostałe 4 biała na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając, aż piana będzie sztywna i gęsta.
Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić (podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce).