Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy budzi się we mnie tęsknota za sezonem truskawkowym piekę ciasto truskawkowe z mrożonymi truskawkami - zawsze to jakaś namiastka lata:)
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 254
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3323
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 345
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29299
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 254
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3323
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 345
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29299
Składniki
Biszkopt: Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy /o średnicy ok. 18 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia - najlepiej na całą noc. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty, jeden blat układamy w tortownicy. Masa truskawkowa: Masło roztapiamy pilnując by się nie zagotowało. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklani wrzątku. Kisiel gotujemy w 1 szklance wody. Do gorącego kisielu od razu po przygotowaniu dodajemy galaretkę, stopione masło i energicznie dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę szybko /masa szybko gęstnieje/ przekładamy na blat w tortownicy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Mus truskawkowy: Truskawki ./mogą być mrożone lub świeże/ miksujemy, zagotowujemy i do gorącej pulpy wsypujemy 1 suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną lekko tężejącą masę przekładamy na wierzch biszkoptu. Odstawiamy na godzinkę do lodówki do stężenia.