Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy budzi się we mnie tęsknota za sezonem truskawkowym piekę ciasto truskawkowe z mrożonymi truskawkami - zawsze to jakaś namiastka lata:)
Biszkopt:
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy /o średnicy ok. 18 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia - najlepiej na całą noc. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty, jeden blat układamy w tortownicy.
Masa truskawkowa:
Masło roztapiamy pilnując by się nie zagotowało. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklani wrzątku. Kisiel gotujemy w 1 szklance wody. Do gorącego kisielu od razu po przygotowaniu dodajemy galaretkę, stopione masło i energicznie dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę szybko /masa szybko gęstnieje/ przekładamy na blat w tortownicy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.
Mus truskawkowy:
Truskawki ./mogą być mrożone lub świeże/ miksujemy, zagotowujemy i do gorącej pulpy wsypujemy 1 suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną lekko tężejącą masę przekładamy na wierzch biszkoptu. Odstawiamy na godzinkę do lodówki do stężenia.
deser jest orzeźwiający, mało kaloryczny.....................SMACZNEGO!!!
Odsłon: 19574
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 198
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 1037
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2257
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 98
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 198
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 1037
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2257
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 98
Składniki
Biszkopt: Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy /o średnicy ok. 18 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia - najlepiej na całą noc. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty, jeden blat układamy w tortownicy. Masa truskawkowa: Masło roztapiamy pilnując by się nie zagotowało. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklani wrzątku. Kisiel gotujemy w 1 szklance wody. Do gorącego kisielu od razu po przygotowaniu dodajemy galaretkę, stopione masło i energicznie dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę szybko /masa szybko gęstnieje/ przekładamy na blat w tortownicy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Mus truskawkowy: Truskawki ./mogą być mrożone lub świeże/ miksujemy, zagotowujemy i do gorącej pulpy wsypujemy 1 suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną lekko tężejącą masę przekładamy na wierzch biszkoptu. Odstawiamy na godzinkę do lodówki do stężenia.
Przepisy Desery
Desery
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Desery
Sernik na zimno - idealny na lato!
Desery
Naleśniki z serem i sosem owocowym
Desery
Sernik krówkowy
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Polecam pyszne gofry obłożone dżemem i ozdobione bitą śmietaną. Gofry są bar...
Odsłon: 88
Sernik na zimno - idealny na lato!
Owocowy sernik na zimno z galaretką - idealny na lato
Odsłon: 522