Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy budzi się we mnie tęsknota za sezonem truskawkowym piekę ciasto truskawkowe z mrożonymi truskawkami - zawsze to jakaś namiastka lata:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Biszkopt: Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy /o średnicy ok. 18 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia - najlepiej na całą noc. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty, jeden blat układamy w tortownicy. Masa truskawkowa: Masło roztapiamy pilnując by się nie zagotowało. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklani wrzątku. Kisiel gotujemy w 1 szklance wody. Do gorącego kisielu od razu po przygotowaniu dodajemy galaretkę, stopione masło i energicznie dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę szybko /masa szybko gęstnieje/ przekładamy na blat w tortownicy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Mus truskawkowy: Truskawki ./mogą być mrożone lub świeże/ miksujemy, zagotowujemy i do gorącej pulpy wsypujemy 1 suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną lekko tężejącą masę przekładamy na wierzch biszkoptu. Odstawiamy na godzinkę do lodówki do stężenia.