Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1194

Dodano:

Odsłon: 732

Lekki deser, któremu trudno się oprzeć.

Składniki

  • Truskawki 0,5 kg
  • Jogurt typu greckiego 400 g
  • Galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Kruche ciasteczka kakaowe 16 szt.
  • Masło orzechowe 3 łyżki
  • Cukier 3 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g każde
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto truskawkowe

Przygotowanie

  1. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem orzechowym i przełożyć na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

  2. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć z nich szypułki i zblendować.

  3. Do truskawek dodać cukier, cukier wanilinowy oraz jogurt i dokładnie wymieszać.

  4. Jedno opakowanie galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.

  5. Do rozpuszczonej galaretki dodać łyżkę masy truskawkowej i wymieszać, dodać kolejną i wymieszać. W ten sposób dodać około 1 szklanki masy.

  6. Przygotowaną w poprzednim etapie masę truskawkową z galaretką i żelatyną wlewać powoli do pozostałej części masy intensywnie mieszając przez cały czas.

  7. Masę truskawkową wlać do tortownicy na warstwę ciastek z masłem orzechowym. Całość wstawić do lodówki na około 2 godziny.

  8. Drugie opakowanie galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudzić, wlać na lekko stężałe ciasto, wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń