Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką migdałową

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką migdałową

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2656

Dodano:

Odsłon: 1109

Koniec borówek zbliża się wielkimi krokami, więc to już pewnie ostatnie ciasto z tymi pysznymi owocami. Szybkie, ucierane, z dużą ilością borówek i kruszonką z chrupiącymi migdałami. Najprostsze, pachnące, ale takie są najlepsze.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skóka starta z połowy cytryny
  • Kruszonka
  • mąka 30 gram
  • cukier 25 gram
  • masło 25 gram
  • duża garść płatków migdałowych
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką migdałową

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, szczyptę soli. Na koniec zetrzeć skórkę z połówki wyparzonej cytryny. Wszystko wymieszać do połączenia składników.

  2. Borówki dokładnie opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, lekko posypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

  3. Podłużną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, na wierzchu ułożyć borówki, na to posypać płatki migdałowe i kruszonkę. Piec około 50 minut w 180 st (sprawdzać patyczkiem, czy już). Pięknie pachnie, świetne ze szklanką mleko na śniadanie:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń