Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane ze śliwkami

Przepis dnia 2021-09-08
Ciasto ucierane ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2455

Dodano:

Odsłon: 7832

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto ucierane ze śliwkami to wyśmienita propozycja na podwieczorek do popołudniowej kawy, świetny smakołyk, który szczególnie polecam w sezonie śliwkowym. Doskonale smakuje również z innymi owocami.

Składniki

  • 800 g mniejszych śliwek
  • 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
  • 3/4 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto ucierane ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki.

  2. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, wszystko miksujemy do połączenia się składników.

  3. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy ciasto i starannie je rozprowadzamy. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 45-50 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń