Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z domową masą pistacjową. Ciasto nie jest przesłodzone, nie zawiera masła ani oleju. Tłuszczem jest tu śmietanka.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11073
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3499
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1190
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4201
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 371
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11073
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3499
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1190
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4201
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 371
Składniki
Tortownica 21 cm, wysmarowana tłuszczem. Pistacje i pestki dyni blendować z pudrem i śmietanką ( mascarpone ) na prawie gładką masę. Ciasto. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem. Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto. Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( teraz mi wyszło po ok. 115 g ). Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną. Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt. Jedną szerszą część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej węższej ułożyć nadzienie.
Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem. Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w 170 C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać kawałkami pistacji.
Uwaga jeśli użyjemy śmietany 18 %, można dodać 35 g cukru, bo ciasto jest i tak mało słodkie. Ja teraz robiłam z 18, cukru dałam 30 g i było dobre, ale naprawdę mało słodkie. My takie lubimy.