Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z domową masą pistacjową. Ciasto nie jest przesłodzone, nie zawiera masła ani oleju. Tłuszczem jest tu śmietanka.
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 6353
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2216
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 11563
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 6353
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2216
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 11563
Składniki
Tortownica 21 cm, wysmarowana tłuszczem. Pistacje i pestki dyni blendować z pudrem i śmietanką ( mascarpone ) na prawie gładką masę. Ciasto. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem. Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto. Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( teraz mi wyszło po ok. 115 g ). Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną. Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt. Jedną szerszą część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej węższej ułożyć nadzienie.
Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem. Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w 170 C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać kawałkami pistacji.
Uwaga jeśli użyjemy śmietany 18 %, można dodać 35 g cukru, bo ciasto jest i tak mało słodkie. Ja teraz robiłam z 18, cukru dałam 30 g i było dobre, ale naprawdę mało słodkie. My takie lubimy.