Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z domową masą pistacjową. Ciasto nie jest przesłodzone, nie zawiera masła ani oleju. Tłuszczem jest tu śmietanka.
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15914
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 95
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 373
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 257
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 81
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 394
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15914
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 95
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 373
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 257
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 81
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 394
Składniki
Tortownica 21 cm, wysmarowana tłuszczem. Pistacje i pestki dyni blendować z pudrem i śmietanką ( mascarpone ) na prawie gładką masę. Ciasto. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem. Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto. Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( teraz mi wyszło po ok. 115 g ). Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną. Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt. Jedną szerszą część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej węższej ułożyć nadzienie.
Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem. Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w 170 C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać kawałkami pistacji.
Uwaga jeśli użyjemy śmietany 18 %, można dodać 35 g cukru, bo ciasto jest i tak mało słodkie. Ja teraz robiłam z 18, cukru dałam 30 g i było dobre, ale naprawdę mało słodkie. My takie lubimy.