Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 2217
Dodano: 14.05.2010
Odsłon: 13472
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Z dwóch jaj żółtka oddzielic od białek, utrzec je z 1/3 szkl. cukru pudru na jednolitą masę. Dodac olej, mleko, mąkę, proszek do piecz. i dokładnie wymieszac. Białko ubic na sztywną pianę, dodac do ciasta i delikatnie wymieszac. Tortownicę wysmarowac tłuszczem (może byc masło roślinne), wlac ciasto. Ananasy osączyc na papierowym ręczniku, ułożyc na cieście. Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika (temp. 150 stopni) i piec ok. 25 - 30 minut.
Przygotowac polewę: masło rozpuścic w rondelku, przestudzic, dodac 1/3 szkl. cukru pudru, wbic jajka i miksowac. Polewa zacznie robic się delikatnie gęsta. Upieczone ciasto polac polewą i ponownie zapiec ok. 15 minut.
W ciasto polewa wsiąknie i się zrumieni, na ananasach utworzy się cienka warsta słodkiej masy. Ciasto świetnie smakuje z bitą śmietaną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 25 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
wygląda smakowicie:-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Goblinek 19 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Jak to nie wygląda zjawiskowo? To jedno z efektowniejszych domowych ciast, jakie widziałam. Te z cukierni się nie liczą, wiadomo.0 Kto głosował? | Odpowiedz

eladyb 16 maja 2010Zgłoś do usunięcia
jak dla mnie wyglada super!!! jutro wyprobuje.1 Kto głosował? | Odpowiedz

ilia 16 maja 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda pysznie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 15 maja 2010Zgłoś do usunięcia
napewno pyszne ....1 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 14 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Fakt, w zakalcach jestem mistrzem i moja rodzina je już chyba pokochała.0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 14 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Nie zawsze daje się coś zjeść co dobrze wygląda - dla mnie jak jest ananas to musi być pycha ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 14 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Nie wiem co chcesz od tego ciasta ;) wygląda smakowicie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz