Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4891

Dodano:

Odsłon: 7611

Dziś zrobiłam sobie małą przyjemność kulinarna i upiekłam ciasto, którego smak chodził za mną, jak to się mówi, od kilku dni. A chodzi o pyszne i wilgotne ciasto z cukinii, posypane na wierzchu jagodami i kruszonką. Takie ciasto, przynajmniej dla mnie, wygląda bardzo apetycznie, tak swojsko i domowo. A, że w ogródku wysyp cukinii, to za sprawą tego ciasta spożytkowałam jej mały procent. Poza tym to ciasto to świetne połączenie warzyw i owoców w jednym smacznym cieście. Ciasto dzięki temu zyskuje na walorach smakowych i zdrowotnych.

Składniki

  • 5 dużych jaj
  • 1 i 1/3szkl. cukru
  • 1 i 1/3szkl. oleju
  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2szkl. startej i odciśniętej cukinii
  • szczypta soli
  • ok. 2,5szkl. jagód
  • mąka do obtoczenia jagód
  • Kruszonka:
  • 100g masła
  • 180g mąki pszennej tortowej
  • 100g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Cukinię obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię przełożyłam na durszlak, posoliłam i odstawiłam na ok. 20 minut. Po tym czasie cukinię odcisnęłam z nadmiaru soku. Jajka w temperaturze pokojowej wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ucierałam do uzyskania jasnego puszystego kremu. Do tak ubitych jajek dolałam powoli olej i zmiksowałam do połączenia. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodawałam po łyżce do ubitych jajek i miksowałam na małych obrotach. Gdy ciasto było jednolite odłożyłam mikser i do ciasta dodałam startą i odciśniętą cukinię i wymieszałam łyżką. Ciasto przelałam do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody oprószyłam mąką i wyłożyłam na wierzch ciasta. Składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i zimne masło przełożyłam do miski i rozcierałam rękami do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam cale ciasto. Ciasto cukiniowe wstawiłam do piekarnika i piekłam około godzinę i 10 minut w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto przestudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie na studziłam na metalowej kratce. Ciasto przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń