Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Można go upiec również z innymi owocami jak np. jagody czy truskawki.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97137
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1922
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97137
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1922
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Składniki
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do ciasta kolejno: serek waniliowy, olej (wąską strużką), proszek do pieczenia i mąkę.
Odkładamy sobie około garści porzeczek (posypiemy nimi wierzch ciasta). Do ciasta dodajemy pozostałe owoce czerwonej porzeczki i całość mieszamy łyżką. Ponieważ ja wykorzystałam zamrożone owoce, przed dodaniem do ciasta obtoczyłam je w łyżce mąki ziemniaczanej aby związała wilgoć.
Blachę do pieczenia ciasta o wymiarach około 22x28 cm, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy odłożonymi wcześniej owocami porzeczki i kruszonką (można upiec ciasto bez kruszonki a następnie po przestudzeniu ciasta oprószyć je cukrem pudrem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-50 minut (do suchego patyczka).
I gotowe, proste, smaczne i nawet trudno pobrudzić sobie ręce :)) Smacznego