Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo słodkie ciasto o intensywnym karmelowym posmaku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3712
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2036
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5441
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5481
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3712
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2036
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5441
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5481
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W innej miseczce ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo dulce de leche i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i ponowie mieszamy. Gdy masa jest już ładnie połączona dodajemy suche składniki, czyli mąkę z proszkiem, sodą i wszystko mieszamy mikserem. Tortownicę o śr. ok 26 cm smarujemy masłem i oprószamy cukrem sypkim. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 190 C na 30-40 min. Jeśli zauważymy, że skórka robi się mocno brązowa należy przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest suchy wyciągamy z piekarnika. Po ostudzeniu nakładamy na wierzch masę i dekorujemy Wszystkie składniki na masę przekładamy do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji.