Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Białkowiec z migdałami, z delikatną pianką i galaretką. Dzieciaki były zachwycone. :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, odstawić.
W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, skórkę cytrynową i migdały. Dodać masło i sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić. Do płynnej galaretki wlać mleko skondensowane i ubijać razem 2-3 minuty. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, do stężenia. Kolejną galaretkę (lub dwie) rozpuścić we wrzątku (500ml lub 1l) i wylać na stężałą piankę. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego :)