Efektowne ciasto na wiele okazji. W zależności od pory roku zmieniam owoce, np. na truskawki lub borówki.
Ciasto z galaretką i brzoskwiniami
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Ptasie mleczko
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki
- brzoskwinie lub inne owoce sezonowe
- 2 galaretki
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Ptasie mleczko
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki
- brzoskwinie lub inne owoce sezonowe
- 2 galaretki

Etapy przygotowania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Następnie wsypać cukier. Jajka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem - konsystencja emulsji. Dodać do białek. Do masy jajecznej dodać mąkę i kakao i wymieszać łyżką. Wylać na blachę i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć herbatą.
2 galaretki rozpuścić w 650 ml wody, ostudzić. Ubić śmietanę na sztywno, do smaku można dodać 1 paczkę cukru waniliowego. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy ptasie mleczko stężeje, ułożyć na wierzchu pokrojone w plastry brzoskwinie. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml wody, ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki. Galaretka nie może być całkowicie płynna, bo spłynie na dół. Udanego wypieku
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki
- brzoskwinie lub inne owoce sezonowe
- 2 galaretki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Następnie wsypać cukier. Jajka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem - konsystencja emulsji. Dodać do białek. Do masy jajecznej dodać mąkę i kakao i wymieszać łyżką. Wylać na blachę i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć herbatą.
2 galaretki rozpuścić w 650 ml wody, ostudzić. Ubić śmietanę na sztywno, do smaku można dodać 1 paczkę cukru waniliowego. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy ptasie mleczko stężeje, ułożyć na wierzchu pokrojone w plastry brzoskwinie. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml wody, ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki. Galaretka nie może być całkowicie płynna, bo spłynie na dół. Udanego wypieku
Pyszotka:)