Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto na wiele okazji. W zależności od pory roku zmieniam owoce, np. na truskawki lub borówki.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11931
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16347
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5232
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11931
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16347
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5232
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Następnie wsypać cukier. Jajka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem - konsystencja emulsji. Dodać do białek. Do masy jajecznej dodać mąkę i kakao i wymieszać łyżką. Wylać na blachę i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć herbatą.
2 galaretki rozpuścić w 650 ml wody, ostudzić. Ubić śmietanę na sztywno, do smaku można dodać 1 paczkę cukru waniliowego. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy ptasie mleczko stężeje, ułożyć na wierzchu pokrojone w plastry brzoskwinie. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml wody, ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki. Galaretka nie może być całkowicie płynna, bo spłynie na dół. Udanego wypieku