Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto na wiele okazji. W zależności od pory roku zmieniam owoce, np. na truskawki lub borówki.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 692
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 102
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 37
Przepis dnia
kolejne mój przepis na smaczne roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 805
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 692
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 102
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 37
Przepis dnia
kolejne mój przepis na smaczne roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 805
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Następnie wsypać cukier. Jajka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem - konsystencja emulsji. Dodać do białek. Do masy jajecznej dodać mąkę i kakao i wymieszać łyżką. Wylać na blachę i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć herbatą.
2 galaretki rozpuścić w 650 ml wody, ostudzić. Ubić śmietanę na sztywno, do smaku można dodać 1 paczkę cukru waniliowego. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy ptasie mleczko stężeje, ułożyć na wierzchu pokrojone w plastry brzoskwinie. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml wody, ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki. Galaretka nie może być całkowicie płynna, bo spłynie na dół. Udanego wypieku