Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste, jasno-ciemne, ucierane ciasto, z klasycznym kremem budyniowym i owocami. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych wielkich umiejętności i nie zajmie nam dużo czasu, a jest smaczne i eleganckie :)
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2440
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3093
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2762
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2440
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3093
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2762
Składniki
Przygotować ciasto - margarynę utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo po jednym jajku, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszce o wymiarach około 20 x 35 cm (blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia). Do drugiej dodać kakao i wodę, wymieszać i wyłożyć na jasnym cieście. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w szesnastki i powtykać w ciasto. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 40-45min. Przygotować krem - przyrządzić budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając mąkę i cukier. Przestudzić. Margarynę utrzeć z zimnym budyniem. Krem rozsmarować na zimnym cieście, wierzch posypać kakao (przez sitko). Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce: rodzynki, suszone morele, wiśnie czy kawałki gruszek.