Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche o smaku pomarańczy z jeżynami i borówką, pod kołderką z pianki i galaretki jest wyjątkowo smaczne.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2725
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1253
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 718
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 69
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2725
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1253
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 718
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 69
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, otartą skórkę z pomarańczy, cukier puder, sok z cytryny i żółtka
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić na 7-8 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać zmiksowanymi biszkoptami, wsypać umyte i osuszone owoce.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny, przesianą mąkę i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać, wyłożyć na ciasto.
Ciasto ponownie włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.
Galaretki wymieszać w 3 szkl wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę i schłodzić.