Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z kakao i jabłkami

Przepis dnia 2017-10-02
ciasto z kakao i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 6584

Dodano:

Odsłon: 23951

Smaczne :)

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody
  • 3 duże jabłka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego
  • 5 jaj ( L )
  • 1 szklanka cukru i 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakaa ciemnego, szczypta soli do białek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać ze skórki i posiekać na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym, odstawić na 1/2 godziny aby puściły sok. Soku nie odlewać. Po tym czasie wlać żółtka, olej i wymieszać.

    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać kakao.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

    Mąkę wymieszaną z kakaem wsypać do masy z jabłkami. Mieszać łyżką. Dodać ubitą pianę z białek. Dokładnie połączyć składniki ze sobą.

    Ciasto wylać na blachę o wym. 23/ 28 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temp 150* 40 minut lub do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń