Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kaszą manną to szybki i prosty w wykonaniu deser o bardzo słodkim i mocno czekoladowym smaku. Dzięki dodatkowi kaszy wyróżnia się ciekawą konsystencją.
Proponuję dziś przepis na miękki i delikatny sernik bez spodu z budyniem i ka...
Odsłon: 8942
Mannowiec to pyszne i delikatne, o maślanym smaku ciasto. Jest bardzo proste...
Odsłon: 11137
Ravani to proste i wyjątkowo smaczne greckie ciasto z kaszy manny. Jego smak...
Odsłon: 4632
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 28
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 79
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 54
Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami...
Odsłon: 864
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 28
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 79
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 54
Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami...
Odsłon: 864
Składniki
Przygotuj warstwę jasną. Jajka ubij ze 100 g cukru na jasną, puszystą masę. Dodawaj powoli mąkę, cały czas mieszając.
Przygotuj warstwę ciemną. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao. Ubijaj wszystko do rozpuszczenia. Kiedy mieszanina zacznie się gotować dodaj kaszę mannę i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i ostudź.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z masą czekoladową, a w osobnej misce ubij białka. Na koniec delikatnie wmieszaj je w zimne już ciasto.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód rozsmaruj cienką warstwę jasnego ciasta, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni do krawędzi blachy. Na to wylej masę czekoladową, a na wierzch delikatnie rozłóż pozostałe jasne ciasto, pozostawiając tyle samo miejsca do krawędzi. Nie musi być całkowicie równo i jednolicie. Obie warstwy mogą się odrobinę przenikać i mieć różną grubość.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i przełóż do niewielkiego rondelka. Zalej ją mlekiem i sokiem z cytryny. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Polewę wylej na ostudzone już ciasto.
W podobny sposób rozpuść deserową czekoladę w dwóch łyżkach mleka. Za pomocą łyżki lub szpatułki nakreśl na cieście z kaszą manną finezyjne wzory, kratkę lub esy-floresy.
Deser doskonale pasuje z dodatkiem kwaśnych owoców sezonowych, które przełamują jego smak.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Desery
Murzynek
Desery
Sernik czekoladowy z mascarpone
Desery
Rolada z makiem (Makowiec w biszkopcie)
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Deserki które przygotowałam są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Moż...
Odsłon: 27
Murzynek
Przepis na niezawodne ciasto - murzynek! Pięknie wyrasta i zawsze się udaje....
Odsłon: 120