Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kolorowymi kółeczkami

Ciasto z kolorowymi kółeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1398

Dodano:

Odsłon: 2287

Kolorowe , apetyczne ciasto, goście poproszą o kolejną porcję.

Składniki

  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Mąka tortowa - 24 dag
  • Cukier kryształ - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Śmietanka 30 % - 200 ml
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Galaretka o smaku malinowym - 3 szt.
  • Galaretka o smaku cytrynowym - 1 szt
  • Galaretka o smaku agrestowym - 1 szt.
  • Czekolada gorzka - 1 1 /2 tabliczki
  • Wiórki kokosowe do posypania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z kolorowymi kółeczkami

Przygotowanie

  1. 3/4 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. 12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. 3 jajka ubić na puszysto z 10 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia , na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

  3. 12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. 3 jajka ubić na puszysto z 10 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

  4. 2 galaretki malinowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczynają krzepnąć , śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem oraz tężejącą galaretką, wyłożyć na jasne ciasto.

  5. W cieście czekoladowym wyciąć kółeczka kieliszkiem i wyłożyć na ciasto.

  6. Galaretki: malinową, cytrynową, agrestową, każdą oddzielnie rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, gdy zaczną krzepnąc wlać w kółeczka.

  7. Przykryć wyciętymi kółeczkami.

  8. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , można dodać 2 łyżki mleka , wtedy polewa lepiej się rozprowadza , posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić 3 godziny, podzielić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń