Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z kremem i prażonym słonecznikiem

ciasto z kremem i prażonym słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6424

Dodano:

Odsłon: 5199

Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda i bosko smakuje, polecam :-)

Składniki

  • blaszka ok 22x35 cm
  • BISZKOPT
  • -6 jajek -3/4 szklanki cukru -8 łyżek oleju rzepakowego
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • -pół łyżeczki soli -2 łyżki ciemnego kakao
  • PONCZ
  • -4 łyżki kawy rozpuszczalnej -3/4 szklanki wody
  • -6 łyżek wódki -3 łyżki cukru
  • MASA
  • -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -4 żółtka
  • -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szklanki cukru
  • -3 płaskie łyżki maki pszennej -250 g masła lub margaryny
  • SŁONECZNIK PRAŻONY
  • -350 g słonecznika -150 g masła -4 łyżki mleka
  • -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szklanki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą.
    Dodajemy cukier, ubijamy.
    Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka.W osobnej miseczce mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao.
    Dodajemy do masy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
    Na koniec dodajemy olej, miksujemy.

    Masę wylewamy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

    Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki i studzimy. Następnie kroimy na 2 blaty.

  2. MASA

    Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę zagotowujemy.
    Pozostałe składniki oprócz margaryny miksujemy z 3/4 szklanki mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Gotujemy jak budyń.
    Studzimy.

    Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki krem.

  3. SŁONECZNIK

    Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodajemy słonecznik-mieszamy.
    Następnie słonecznik wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 200 stopni na zloty kolor.

  4. WAŻNE musimy co chwilkę mieszać słonecznik by się nie przypalił bo będzie gorzki.

    Gdy słonecznik jest zloty wyciągamy go z piekarnika i studzimy, wtedy stwardnieje.
    Gdy słonecznik będzie zimny należy do połamać i pokruszyć na małe kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub walić wałkiem :-)

    PONCZ składniki mieszamy ze sobą

  5. Pierwszy blat ciasta ponczujemy i wykładamy na niego 2/3 kremu.
    Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i przykrywamy resztą kremu.
    Całość posypujemy obficie słonecznikiem.
    Ciasto chowamy na noc do lodówki by wszystko ładnie się zmacerowało :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=IwDHGk5Di84

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 grudnia 2017 Super ciacho i co by tu jeszcze powiedzieć, hmmm

Aha, chatki z piernika wymiatają xD
Pozdrowienia dla Betty ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń