Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem jogurtowo-krówkowym

Ciasto z kremem jogurtowo-krówkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 675

Dodano:

Odsłon: 5180

Czekoladowe ciasto z jabłkami i słodkim kremem, polane polewą. Wyjątkowe, idealne do kawy, na specjalne okazje i święta.

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g masy krówkowej (ja mam domową czekoladową, ale może być z puszki o dowolnym smaku)
  • czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku
  • Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 10 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • + ok. 500 g prażonych jabłek ze słoika/dżemu jabłkowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z kremem jogurtowo-krówkowym

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Ubić jajka z cukrem, dodawać cały czas miksując na wolniejszych obrotach: masło, śmietanę, przesiane suche składniki.
    Piec w dużej, prostokątnej formie w 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).

  2. Krem:
    Wymieszać mikserem jogurt z masą krówkową. Dodać serek, wymieszać. Cały czas miksując powoli wlać żelatynę.

  3. Polewa:
    Wszystkie składniki podgrzać w rondelku na małej mocy palnika. Zostawić do ostygnięcia.

  4. Składanie:
    Ostygnięte ciasto przełożyć do formy, w której było pieczone, posmarować jabłkami, wyłożyć krem, i polać polewą. Zrobić łyżką esy-floresy. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Najlepsze na drugi i trzeci dzień. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń