Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z mąki orkiszowej

Ciasto z mąki orkiszowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 1924

Bardzo smaczne mąki orkiszowej z owocami: brzoskwinie, jabłka. Jest, szybkie i łatwe do zrobienia, soczyste i trochę takie jak tureckie wypieki. Pyszne do popołudniowej kawki i na pogaduchy.

Składniki

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jaja
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 200 g śmietany
  • dowolne owoce np. 3 jabłka albo brzoskwinie
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ucieramy masło, cukier i cukier wanilinowy, dodajemy jajka i dalej ucieramy na pianę. Dolewamy śmietanę. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do utartych jaj. Krótko mieszamy, tylko do połączenia się skladników.

  2. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu kładziemy owoce. Moje brzoskwinie były ciężkie od syropu i pewnie dlatego szybko spadły na dno. Jeśli użyjemy świeżych owoców, kroimy je w kostkę i wtedy zostają na wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70 minut do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń