Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z masą sernikową jest pyszne!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Foremka mała keksówka ok 21x12 Wcześniej wyjmuję wszystkie składniki z lodówki. Piekarnik nastawiam góra/dół 180 stopni. Ciasto kakaowe: Masło miksuję z cukrem na puszystą masę, dodaję jajka, miksuję. Na koniec wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksuję do połączenia składników, następnie mieszam szpatułką. (Ciasto wychodzi bardzo gęste i w małej ilości, wszystko dobrze! Ciasto podczas pieczenia rośnie i będzie go wiecej:) ). Większą część ciasta przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozsmarowuję. Masa serowa: Składniki na masę serową łącze ze sobą i miksuję. Przelewam na ciasto kakaowe, rozsmarowuję. Na masę serową wykładam ok 3 łyżeczek dżemu a następnie resztę masy kakaowej, wykładam w kilku miejscach. Patyczkiem wierzch mieszam. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę, sprawdzam środek patyczkiem drewnianym (u mnie piekło się ok 55min.) Czas pieczenia może się wydłużyć nawet do godziny, lub dłużej, wierzch może być lekko przypieczony, nic się nie stanie. Ważne, aby pięc do tego momentu, aż patyczek będzie czysty. Sprawdź w kilku miejscach, najlepiej po środku. Upieczone ciasto pozostawiam do ostudzenia w piekarniku. Ostudzone ciasto smaruję rozpuszczoną czekoladą.