Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które sprawdza się w każdej sytuacji. Połączenie kruchego spodu z delikatną masą z masła orzechowego i czekoladową polewą z pewnością każdemu zasmakuje.
blaszka 20 x 25 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3755
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2113
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5559
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5574
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3755
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2113
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5559
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5574
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi do momentu uzyskania zwartej konsystencji.
Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i równamy, tak aby ładnie przykryło nam cały spód formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na około 20 minut. Pieczemy do momentu, aż się delikatnie zarumieni od góry. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Zimny serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (masa powinna zwiększyć trzykrotnie swoją objętość). Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Gorzką czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto wyciągamy z lodówki, polewę czekoladową równomiernie rozprowadzamy na powierzchni masy z masła orzechowego. Gotowe! Ciasto przechowujemy w lodówce.